• OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Mesiac október by mal byť pre nás všetkých  pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí a dávať im najavo našu lásku.

            Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

            Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku,

            podľa vrások a bielych vlasov,

             podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov,

            keď aj on bol mladý.

            Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

            Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším.

            V rámci všetkých tried sme sa v mesiaci október venovali téme: Jeseň života – naši starkí. Rôznymi aktivitami sme sa snažili budovať úctu k starším. Deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami i maľbami. Rozprávali, čo s nimi najradšej robia. Vyrábali a obdarúvali svojich starkých  rôznymi darčekmi a tým sa učili prosociálnemu správaniu.

            Veríme, že týmto vyjadrením úcty k našim starým rodičom sme im spríjemnili októbrové dni.

          • NAŠA ŠARKANIÁDA

          • Fijú, fijú, vietor fúka,

            ber šarkana, neseď dnuká.

             

            Fijú, fijú, vietor duje,

            každý šarkan sa raduje.

             

            Vo štvrtok 20.10.2022 popoludní sa deti z našej MŠ spolu so svojimi šarkanmi poriadne vyšantili pri zimnom štadióne na tradičnej „ šarkaniáde“.

            Krásne slnečné počasie sprevádzalo celú akciu, na ktorej sa zišli nielen deti, ale aj ich súrodenci, rodičia, či starí rodičia.

            Deti si po triedach v dvojiciach zabehali na vyznačenej trati zo štartu do cieľa a predviedli let svojich šarkanov.

            Potom nasledovali individuálne súťaže na pripravených stanovištiach nielen pre deti ale aj ich rodinných príslušníkov, v ktorých si vyskúšali koordináciu, silu či logické myslenie.

            Veríme, že okrem diplomov, balónikov a sladkej odmeny si deti domov odniesli aj krásne zážitky a úsmev na tvári  zo spoločného aktívneho popoludnia.

          • 15. OKTÓBER - SVETOVÝ DEŇ UMÝVANIA RÚK MYDLOM

          • 15. október si pripomíname Svetový deň umývania rúk mydlom, ktorý v roku 2008 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN, od svojho vzniku čoraz intenzívnejšie presadzuje zlepšovanie hygienickej praxe na celom svete. 

            Cieľom Svetového dňa umývania rúk mydlom je propagovať umývanie rúk mydlom v školách a vo verejných priestoroch.  Ako efektívne umývanie rúk môže pomôcť zabrániť šíreniu chorôb.

            Tento deň si pripomenuli 14. októbra / piatok/ rôznymi aktivitami deti zo všetkých tried.

             

            V triede včielok sme si pripomenuli tento deň aktivitou nazvanou „rituál umývania rúk“. Napriek tomu, že deti v tomto smere motivujeme rôznymi pesničkami, básničkami a obrazovým materiálom častokrát, keďže ide o každodennú, niekoľkonásobne opakovanú činnosť, stáva sa bezmyšlienkovou rutinou, ktorá prebieha veľmi rýchlo a povrchne. Preto sme premýšľali, čím ju urobiť atraktívnou a výnimočnou. Inšpirovali sme sa knihou od Clausa-Dietera Kaula: „Deset dětských přání“ (MAITREA, 2014, s. 14,15), ktorá čerpá z montessori princípov, konkrétne z „cvičenia praktického života“. Ide o prístup založený na láskyplnom a pozornom zaobchádzaní s predmetmi a činnosťami všedného dňa, ktorým  prikladajú  veľký význam. Medzi ne patrí aj spomenuté umývanie rúk mydlom, takže sme si z tejto činnosti urobili „malý obrad“ s dôrazom na každý pohyb bez slovného komentovania. Deti sledovali uvedený rituál  pozorne, horlivo, so  zaujatím a následne si ho chceli vyskúšať samy. Za úlohu dostali prizvať svojich rodinných príslušníkov k podobnému rituálu. 

            Dieťa pri tejto každodennej činnosti a jeho vedomom realizovaní zažije súhru emočnej a kognitívnej inteligencie a získa pozitívny prístup k vlastnému telu a jeho hodnote.

            Mgr. Martina Jurášová

                           

             

          • ČARO JESENE

          •  

               Jeseň, ktorej obdobím momentálne prechádzame, je naozaj čarovná a odetá do nádherných pestrofarebných šiat. Záhrady nás každý rok obdarúvajú  plodmi o ktoré sme sa od jari starali.

            Tieto plody deti spolu s pani učiteľkami aj rodičmi premenili svojou fantáziou a tvorivosťou na prekrásne rozprávkové postavičky, ktoré nás vítajú  v areáli MŠ.

             

            Ďakujeme všetkým rodičom aj starým rodičom, ktorí priniesli  tekvičky a iné plody do MŠ.

             

          • OZNÁMENIE O ODSTÁVKE TEPLA NA SÍDLISKU VEĽKÝ BYSTEREC.

          • .

            Vážení rodičia.

            V dňoch od 13. 10. 2022 od 6,00 hod.  – do 14. 10. 2022 do 22.00 hod. bude prerušenie dodávky tepla na sídlisku Veľký Bysterec. Týka sa to aj našej Materskej školy.

            Preto prosím všetkých rodičov, aby ste na tieto dva dni zabezpečili deti teplejším oblečením na pobyt v MŠ.

            Veľmi pekne Vám ďakujeme za porozumenie.