• DEŇ ZEME - JARNÉ UPRATOVANIE

          • Deň Zeme je v súčasnosti najväčším environmentálnym hnutím na svete, ktoré si každoročne pripomíname 22. apríla.

            Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie.

            Pri tejto príležitosti sa v našom meste uskutočnilo viacero akcií, ktoré sú zamerané na čistenie a celkové skrášlenie konkrétnych lokalít.

            Do spoločného jarného upratovania a skrášlenia mesta sme sa zapojili v piatok 21. 4. 2023 aj my. Spoločne s deťmi sme upratali okolie našej MŠ, čím sme priložili ruku k dielu a pomohli tým našej planéte.

             

          • " BÁSNIČKY Z POLIČKY"

          • Dňa 13. 04. 2023 sa uskutočnila v našej MŠ celoškolská aktivita pod názvom  „ Básničky z poličky“.

            Súťaž v prednese poézie a prózy otvorila p. uč. Vierka Kudláčová, ktorá si pripravila pre deti sólový výstup s bábkami  o Červenej čiapočke a tiež improvizáciu o knihách a správnom zaobchádzaní s nimi, ale aj o nezbedných rozprávkových postavách, /ako napríklad Gevenducha/, ktoré dokážu v knihách narobiť poriadnu neplechu.

            Pred samotnou súťažou si detičky rozcvičili jazýčky krátkymi rečňovankami z knihy J. Smreka: Maľovaná abeceda a doplnili ich rytmickou hrou na telo.

            Súťaž prebiehala v dvoch častiach. Najprv básničky predniesli deti z I. II. a IV. triedy a po ich ukončení súťažili deti z III. a V. triedy.

            Všetky súťažiace deti boli naozaj vynikajúci recitátori. Svojimi profesionálnymi výkonmi dokázali, že majú šikovné a múdre hlavičky, ktoré si dokážu zapamätať a zarecitovať aj dlhšie básničky.

            Víťazmi boli všetky zúčastnené deti a odmenou za ich odvahu a výkony bolo spoločné foto, silný potlesk a  samozrejme nechýbal diplom a sladká odmena.

            Viera Kudláčová

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ FLORBALU

          • Florbalový klub Žatva 90 Dolný Kubín a Základná škola Janka Matušku organizovali dňa 12. apríla 2023 Medzinárodný deň florbalu.

            Pri tejto príležitosti bolo na Hviezdoslavovom námestí v čase od 10:00 do 13:00 hod. postavené florbalové ihrisko a pripravené florbalové vybavenie s ktorým si mohli aj naše deti vyskúšať tento krásny a rýchlo sa rozvíjajúci šport.

             

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ "ŽITNOOSTROVSKÉ PASTELKY" 2023

          • Každoročne Trnavský samosprávny kraj, Žitnoostrovské osvetové stredisko a mesto Dunajská Streda pripravujú  slávnostnú výstavu z prác medzinárodnej výtvarnej súťaže detí predškolského veku pod názvom

            „ Žitnoostrovské pastelky“.

             Tento rok sa konalo        XXIV. Kolo  -  Žitnoostrovské pastelky 2023

            Zapájajú sa do nej krajiny  Európy, Ázie (21 štátov). Odborná porota pracujúca pod vedením umeleckého historika PhDr. B. Bachratého, CSc. každoročne vyberá cca 220 diel na výstavu a autori 60 najlepších prác  sú  na vernisáži ocenení.

             Okrem ocenených prác bolo  navrhnutých  220 prác na výstavu.

             Deti z našej MŠ  pod vedením p. uč. Dúhovej sa aj tento rok zapojili do tejto súťaže

             a porota niekoľko z ních vybrala a budú vystavené v Žitnoostrovskom osvetovom stredisku.

            VYSTAVENÉ PRÁCE:

            V. trieda

            Priezvisko a meno:   Vek:          Mesto:               Názov práce:                         Meno učiteľky:

            Bencúr  Michal            6r            Dolný Kubín     Pohľad z výšky                    Viera Dúhová

            Halašová  Gabriela     6r            Dolný Kubín     Múdra sova                          Viera Dúhová

            Janíková  Mia               5r           Dolný Kubín     Tanec na lúke                       Viera Dúhová

            Matúška  Teodor         6r           Dolný Kubín     Trojhlavý drak                       Viera Dúhová

            Zápotočná  Simona     6r           Dolný Kubín      Ja a môj pes                         Viera Dúhová

             

                                       GRATULUJEME deťom aj pani učiteľke Vierke Dúhovej

          • KRASLICAMI ZDOBÍME STROMČEKY

          • Veľká noc patrí spolu s Vianocami nepochybne medzi dva najkrajšie sviatky v roku.

            Pre deti sú tieto sviatky vzácne, tešia sa na ne, pretože sú výnimočné, pestré, plné zaujímavých činností a to práve vďaka tradíciám a rôznym veľkonočným zvykom. Veď ktorému dieťaťu by sa nepáčili maľované  kuriatka, zajačiky,  či farbenie a zdobenie kraslíc ?

            Kraslice  - poznajú všade vo svete. Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života  a vzkriesenia. V súvislosti s ľudovou tradíciou vznikol zvyk maľovať tieto vajíčka.

            V tomto období si aj v našej materskej škole deti s pani učiteľkami pripomínajú a poznávajú tradície a zvyky spojené s Veľkou nocou. Každoročne vyzdobia nielen exteriér MŠ, ale aj svoje šatne a triedy krásnymi výkresmi, jarnými priestorovými výrobkami a maľovanými vajíčkami, ktoré pripravia deti svojimi šikovnými rúčkami. Tento rok sme sa opäť zapojili do akcie  s názvom „Kraslicami zdobíme stromčeky“.

            Všetky triedy sa začali na túto akciu dôsledne pripravovať, niektoré deti si priniesli vyfúknuté, či už ozdobené vajíčka z domu. Triedy sa pred pripravovanou akciou zmenili na hotové tvorivé dielničky. Deti si vyskúšali s pomocou pani učiteliek rôzne techniky zdobenia kraslíc – maľovali farbami podľa vlastnej fantázie, omotávali špagátom, obliepali kúskami farebného papiera, veľkonočnými nálepkami, gombíkmi, látkou a čipkou.

            Dňa 3. apríla 2023 o 10:30 hod. sme sa všetky triedy z MŠ Námestie Slobody stretli pred areálom a ozdobili sme krík ,plot aj stromčeky pred MŠ týmito nádhernými kraslicami a stužkami. Deti s nadšením vešali svoje zhotovené vajíčka na konáriky. Očká im zažiarili šťastím, keď sa krík a stromčeky zrazu odeli do „veľkonočných šiat“. Už teraz sa tešíme, že takto ozdobený krík a okolie prinesie radosť do sŕdc a vyčarí úsmev na tvári všetkým okoloidúcim.

            Ďakujeme, že aj naša MŠ sa mohla zapojiť do tejto peknej a tvorivej jarnej akcie usporiadanej  Mestom Dolný Kubín.

            MAĽOVANÉ VAJÍČKO,

            PEKNÝ ÚSMEV NA LÍČKO,

            K TOMU ZDRAVIA MOC,

                       PEKNÚ VEĽKÚ NOC,             

             

                                                                praje kolektív Materskej školy Námestie slobody.