• NÁVŠTEVA KERAMICKEJ DIELNE

          • Dňa 27. 2. a 28. 2. 2024 sa deti zo IV. a V. triedy zúčastnili exkurzie do keramickej dielne p. Anny Modelskej, ktorá sa venuje dekoratívnej a úžitkovej keramike. Exkurziu sme si spestrili aj jazdou autobusom. Šikovné tety deťom priblížili a ukázali celý proces výroby – spracovanie hliny, prácu na hrnčiarskom kruhu, modelovanie a tvarovanie hliny, glazovanie, čistenie výrobkov, sušenie aj vypaľovanie výrobkov v peci, balenie i skladovanie výrobkov. Ukázali nám aj hotové ručne tvorené a maľované výrobky ako napr. šálky, misky, taniere, sošky, obrázky na stenu, svietniky a iné. Návšteva dielne sa nám veľmi páčila a obohatila nás o nové zaujímavé poznatky. Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.    

             

            Mgr. Soňa Zubajová

             

          • ROZPRÁVKOVÝ KARNEVAL V MŠ

          • „Čo je tu dnes veľký bál?

            A či dáky karneval?

            Sprievod masiek krúži v kruhu,

            jedna maska strieda druhú.“

            Fašiangy sú obdobím radosti a zábavy. Aj v našej MŠ sa dňa 6.2.2024 ozývala hudba, spev a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň dlho očakávaného karnevalu. Karneval je obdobím osláv, kedy ľudia slávili koniec zimy a nástup jari. Chceme zachovávať ľudové zvyky a tradície, preto deťom ponúkame množstvo aktivít, aby si zapamätali a vnímali atmosféru regionálnych sviatkov a osláv.

            Do každej triedy deti vstupovali prezlečené v originálnych maskách, ktoré predstavovali rôzne bytosti, napríklad víly, čarodejnice, princezné, spidermani či piráti. Originálne masky si vymysleli aj pani učiteľky, ktoré sa premenili na zubárky či veštice. V triedach deti tancovali, zabávali sa, súťažili, ale aj ochutnávali maškrty prinesené z domu. Každá maska bola nádherná, no najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské očká, radosť, dobrá nálada a pekný zážitok, na ktorý budú dlho spomínať.

            O rok sa opäť tešíme, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!

            „Karneval je totiž sviatok všetkých malých aj veľkých detí.“

            Alexandra   Brnická

             

             

          • FAŠIANGOVÝ POCHOD

          • FAŠIANGY, TURÍCE – VEĽKÁ NOC  PRÍDE...

            Týmito slovami ľudovej piesne sme sa stretli 5.2.2024 pred areálom MŠ staršie triedy pri spoločnej aktivite : „Fašiangový sprievod “.

            Deti si s pani učiteľkami pripravili zoznam piesní, rytmické nástroje, veselé klobúčiky, čelenky  a farebné čiapočky, ktoré doplnili dobrou náladou a veselou atmosférou.

            Pani učiteľka Kudláčová všetkých účastníkov privítala a oboznámila ich s tradíciami fašiangov a ľudových veselíc.

            Žiaľ, pre daždivé počasie bola celá akcia organizovaná vo vonkajších krytých priestoroch MŠ, na ani tak to nikomu neubralo z veselej nálady. Tanečným krokom , rytmizáciou piesní aj pohybovými hrami sme zahnali všetky chmáry, nielen tie dažďové, ale najmä tie z detských tváričiek, veď zajtra nás čaká veľký bál – KRÁSNY ROZPRÁVKOVÝ KARNEVAL.

            Viera Kudláčová

          • Prikrmovanie vtáčikov v zimnom období

          •                                                 Január už býva taký, z oblohy sa valia mraky.

                                                           Všetko schoval biely sneh, vtáci nemajú čo jesť.

                                                           Semienka aj kúsok loja, vtáčikom hladné brušká uspokoja.

                                                           Nemusia mať obavu u nás nájdu potravu.

            V rámci týždňovej témy „Staraj sa dieťatko o malé vtáčatko“ si deti pripomenuli potrebu a dôležitosť starostlivosti o vtáčiky a zvieratká v zimnom období. Aj vtáčiky na našom školskom dvore nás už netrpezlivo navštevovali s nevyslovenou prosbou o pomoc. Deti ich prosbu vypočuli a začali so zimným prikrmovaním. S pomocou pani učiteľky si vyrobili závesné kŕmidlá, ktoré rozvešali na stromy a kríky v areáli MŠ, ale aj v jej okolí. Tešíme sa, až priletia prvé hladné vtáčiky, ktoré si zamaškrtia na pochúťke, ktorú pre nich pripravili šikovné deti z našej materskej školy. Deti sa postarali a prikŕmili aj kačičky pri rieke Orave.

            Mgr. Soňa Zubajová