• NÁVŠTEVA ORAVSKEJ KNIŽNICE

          • 23.5. 2023 deti predškolskej triedy – Motýliky opäť zavítali do Oravskej knižnice Antona Havbovštiaka. Teta knihovníčka im prečítala úryvok z knihy „ Vtáčie dobrodružstvá“. Dozvedeli sa rôzne zaujímavosti o holuboch, ktoré potom výtvarne zobrazili akvarelovými pastelkami. Tie potom rozotreli vodou a štetcom. Z hotových prác si urobili výstavu a teta knihovníčka ich odmenila časopisom Slniečko.23.5. 2023 deti predškolskej triedy – Motýliky opäť zavítali do Oravskej knižnice Antona Havbovštiaka. Teta knihovníčka im prečítala úryvok z knihy „ Vtáčie dobrodružstvá“. Dozvedeli sa rôzne zaujímavosti o holuboch, ktoré potom výtvarne zobrazili akvarelovými pastelkami. Tie potom rozotreli vodou a štetcom. Z hotových prác si urobili výstavu a teta knihovníčka ich odmenila časopisom Slniečko.

            Viera Dúhová

          • OLYMPIÁDA MATERSKÝCH ŠKÔL - 2023

          • 19.5.2023 sme sa zúčastnili v ZŠ Kňažia  II. ročníka olympiády materských škôl. Štyria chlapci a štyri dievčatá „hájili farby“ našej materskej školy. Súťažili v behu na 50 m, skoku do diaľky z miesta, hode loptičkou, behu cez prekážky, behu po frekvenčnom rebríku, skokoch do kruhov, štafetovom skoku vo vreci a jazde na kolobežke. Samozrejme sme sa nedali zahanbiť. Obsadili sme v silnej konkurencii 12 materských škôl krásne 3. miesto a vyhrali sme pohár, diplom a bronzové medaily. Ukázali sme, že sme uspešní nielen v umeleckej činnosti, ale aj v športe a športových činnostiach.

            Po súťaži sme si oddýchli a zabavili sa na skákacom hrade, pri hasičoch, kde sme striekali na cieľ a na pavúčej sieti – lane natiahnutom medzi stromami.

            Aj keď heslom  OH hier je „ nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa „, nám sa podarilo  dostať sa aj na stupeň víťazov.

            Viera  Dúhová

          • DEŇ MATIEK

          • 16. a 17. mája sa v triedach stretli mamičky, staré mamy, ale aj oteckovia, aby  spoločne oslávili  Deň matiek. Deti si na besiedky pripravili pásma, ktoré uvili z veršov, piesní, scénok a tančekov.

            Kultúrnym programom a svojpomocne zhotovenými darčekmi sa mamičkám poďakovali za ich lásku, starostlivosť, obetavosť a trpezlivosť.

          • VERNISÁŽ " ŠIKOVNÉ RUČIČKY"

          • 15. 5. 2023 sa v priestoroch  MSKS konal 18. ročník našej vernisáže pod názvom "Šikovné ručičky".

            Cieľom vernisáže je prezentovať výtvarné  práce detí a prostredníctvom fotodokumentáce spoločné aktivity rodičov, detí a pani učiteliek v rámci materskej školy, ale aj s rôznymi inými organizáciami.

            O tom, že deti majú naozaj šikovné ručičky, svedčia pestré práce, ktoré rozjasnili chodbové priestory MSKS.

          • NÁVŠTEVA HASIČSKEJ STANICE

          • Dňa 4.5.2023 sa deti z našej MŠ zúčastnili na dňoch otvorených dverí na Hasičskej stanici v Dolnom Kubíne, kde im členovia hasičského zboru ukázali celé priestory hasičskej zbrojnice, hasičské autá a celú techniku, ktorú používajú pri svojej práci.  Praktickými ukážkami , do ktorých boli zapojené aj deti, im vysvetlili čo je náplňou práce hasičov, ako je potrebné zavolať pomoc na čísla 112, 150, čo treba povedať do telefónu.

            Na záver sa s deťmi rozlúčili spustením  sirén na hasičských autách.

            Miroslava Morincová

             

          • ZÁPIS DETÍM DO MATERSKEJ ŠKOLY NA ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

          • Oznam o termíne a podmienkach prijímania detí na predprimárne vzdelávanie

                                            Zápis sa uskutoční v termíne od 2. 05. 2023 do 12. 05. 2023

                                            v  čase od      9,30. hod – do 12. 00 hod v riaditeľni MŠ Námestie slobody.

             1.  PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ :

                 Prednostne sa prijímajú:

            • deti, ktoré dovŕšili k 31.8.2023 fyzický vek 5 rokov a majú rok pred plnením povinnej školskej dochádzky - predprimárne vzdelávanie je pre tieto deti povinné 
            • deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania /OŠD/

             

                 Ostatné podmienky prijímania detí : /kritéria MŠ/

            • deti, ktoré k 31.8.2023  dovŕšia fyzický vek štyri roky,
            • deti, ktoré k 31.8.2023  dovŕšia fyzický vek tri roky,
            • deti. ktoré  dovŕšia fyzický vek štyri a tri roky  a majú v MŠ súrodenca 

                 Podmienky prijímania detí mladších ako tri roky:

            • v prípade, ak je zvýšený záujem zákonných zástupcov o prijatie detí 3-6 ročných do materskej školy, neuprednostňujú sa deti mladšie ako tri roky pred prijatím starších detí. Prijímanie detí mladších ako tri roky má byť v súlade so školským zákonom výnimočné a  ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky, vrátane kapacitných možností školy
            • ak bude voľná kapacita, prednostne sa prijímajú deti., ktoré dovŕšia 3 roky veku do 31.12.2023 s nástupom do materskej školy k  1. 9.  2023
            • deti ktoré dovŕšia tri roky v januári až apríli 2024 a majú v MŠ súrodenca, budú prijaté len ak bude voľná kapacita

             

              2. SPÔSOB PODÁVANIA PRIHLÁŠKY:

            • elektronickou formou - na webovej stránke - elektronická prihláška
            • formou tlačiva vlastného, alebo vydaného riaditeľkou MŠ -o  formulár môžete požiadať aj mailom, alebo osobne

            Prihlášky môžu rodičia priniesť osobne, poslať mailom na adresu ala.buganova@gmail.com, alebo vhodiť do schránky, ktorá je umiestnená na bráničke pri vstupe do areálu MŠ /pri ulici Športovcov/

            Ku prihláške je potrebné doložiť potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa  s údajmi o očkovaní od všeobecného lekára pre deti a dorast.  Žiadosť podaná bez tohto potvrdenia nie je kompletná a nebude akceptovaná.

            Rodičia, ktorí už poslali prihlášku elektronicky, zastavia sa osobne, bude im vytlačená prihláška aj s tlačivom k lekárovi, ktorú následne podpíšu obidvaja rodičia a potvrdenú od lekára prinesú do MŠ.

             

            Rozhodnutie o prijatí  /neprijatí / dieťaťa na predprimárne vzdelávanie vydá riaditeľka

            do konca júna 2023.

             

            Teší sa na Vás celý kolektív MŠ                                    Mgr. Alena Buganová     riaditeľka MŠ

            kontakt:  043/5885525 -  materská škola

            mobil:    0903 596 417

            mail:      ala.buganova@gmail.com

            web:       https://msnamestieslobody.edupage.org/

             

          • STAVANIE "MÁJA"

          • Mesiac máj sa viaže k obdobiu lásky, energie a zrodu nového života. Znakom sily a rastu je májová zeleň na poliach, lúkach a záhradách.

            Symbolom tohto obdobia je aj strom „máj“,/pôvodne malý stromček/ ktorý predstavuje zdravie a vitalitu pre všetky ženy a dievčatá z miest a dedín.

            Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari nad zimou. Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne.

            Podujatie „Tradičné stavanie mája“ pripravilo mesto v spolupráci s MsKS aj tento rok v piatok 28. apríla 2023   pre všetky materské školy pred MSKS. Deti si vyzdobili pestrofarebnými stužkami pripravené vrcholce májov za spevu pesničky „ Sadíme my máje“... Nechýbal ani krátky kultúrny program všetkých zúčastnených materských škôl.  A tak každý, kto išiel v ten deň okolo, mohol počuť veselý smiech a spev detí. Pani kuchárky deťom upiekli chutné šišky, ktorými sa núkali počas celej akcie.

            Ozdobený máj pani učiteľky preniesli do areálu materskej školy, kde ho aj osadili.

            Deti sa tešili  z toho, že aj v našej MŠ stojí krásny farebný máj – symbol víťazstva jari nad zimou.

            Verím, že túto tradíciu ako aj iné krásne slovenské  zvyky  a dedičstvo našich predkov budeme naďalej udržiavať aj pre ďalšie generácie.