• "BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ 2023"

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí

            20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto organizátori zvolili november za čas, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznelo Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00.

              To, že „Hlas detí je dôležitý“, sme vyjadrili bubnovaním aj my v MŠ. Aj napriek nepriaznivému počasiu si deti pred MŠ zabubnovali a zahrali na rôznych detkých hudobných nástrojoch. Spestrením bol  doprovod pani učiteľky Martinky Jurášovej na africkom bubne „ Djembe“.

          • Návšteva lezeckej stienky a telocvične HAPPY HOLDS

          • Blížil sa deň materských škôl. V druhej triede sme rozmýšľali, ako by sme tento deň mohli osláviť. Vzhľadom k tomu , že naša materská škola je zameraná na pohyb, rozhodli sme sa blížiaci sa sviatok osláviť práve pohybom. Vybrali sme si na to miesto ako stvorené pre nás, telocvičňu s lezeckou stienkou Happy Holds.

            26. 10. 2023 sme si do batôžka zabalili vhodnú športovú obuv, pitný režim a vyrazili sme. Cestovali sme autobusom MHD. Veľmi sa nám cesta autobusom páčila a možno aj pánovi šoférovi, lebo sme mu zaspievali naše obľúbené pesničky.

            V telocvični nás už čakal pán Martin Matúška. Privítal nás a vysvetlil nám ako sa správne a bezpečne pohybovať na stienke. Rozdelili sme sa na skupiny. Jedna menšia skupinka skúšala svoje schopnosti na lezeckej stienke a druhá zostala v telocvični. Deti  v druhej skupine skúšali svoju obratnosť v skákaní, zoskakovaní, preskakovaní, naháňaní sa a plazení. Na záver sme sa zahrali pohybové hry so spevom. Cestou späť sa nám už zívalo a tešili sme sa, čo dobré nám tety kuchárky navarili.

            Prežili sme krásny deň aj vďaka mamičkám p. Vlžákovej, p. I. Medveckej, p. Skladanej a p. Laššákovej, ktoré nám pomohli s organizáciou a hlavne nám pomohli dohliadnuť na to, aby sa nikomu nič nestalo a aby náš výlet neskalila žiadna slzička . Ďakujeme.

            Miroslava Čabová

             

          • MARTIN NA "BIELOM" KONI

          • V piatok 10. 10 2023 sme boli s našim škôlkarmi privítať  Svätého Martina na koni pred Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne, ale namiesto snehu nám priniesol iba dážďové kvapky. Staré ľudové pranostiky sa už neplnia tak, ako sme na ne boli zvyknutí v minulosti Aj napriek tomu mali deti z podujatia veľkú radosť. Pochutili si aj na pečených buchtách, ktoré napiekli šikovné tety kuchárky zo ZŠ Martina Kukučína a zohriali sa pri šálke teplého čaju.

            Mgr. Andrea Záňová

          • DEŇ Materských škôl na Slovensku

          • Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.

            Tento významný deň si pripomíname každoročne 4. novembra.

                 Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum

             4. november 1829 preto, lebo  tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

            Deti spolu s pani učiteľkami podporili tento deň rôznymi aktivitami a činnosťami.