• Súťaž v spúšťaní sa zo svahu.

          • V druhý januárový týždeň sa v našej materskej škole uskutočnila každoročná obľúbená akcia: „Súťaž v spúšťaní sa zo svahu“. Našťastie, zima nám dopriala svoju prirodzenú tvár v podobe snehu a najmä mrazu, a tak sme si mohli naplno zažiť  zimné radovánky. Deti zo všetkých tried sa postupne vystriedali na škôlkarskom svahu a slovo súťaž sa zmenilo na vzájomnú pomoc, podporu a rešpektovanie kamarátov. Vyštípané líca, studené nosy a drobné pády nám vôbec nevadili. Prevážili  smiech, radosť  a spoločné zážitky. Hurá o rok!

            Mgr. Martina Jurášová

          • PRERUŠENIE PREVÁDZKY MATERSKEJ ŠKOLY : 23. 01. 2024

          • VÁŽENÍ RODIČIA.

            Oznamujeme vám, že dňa 23. 01. 2024 /UTOROK/ od 7:00 hod. do 16:00 hod.

            bude prerušená distribúcia elektriny pre materskú školu Námestie slobody z dôvodu odstraňovania poruchového stavu na zariadeniach distribučnej sústavy prevádzkovateľa spoločnosti Stredoslovenská distribučná spoločnosť a. s.

            PRETO BUDE TENTO DEŇ MATERSKÁ ŠKOLA UZATVORENÁ

            Ďakujeme za pochopenie                          Riad. MŠ Mgr. Alena Buganová

          • VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA DOLNÝ KUBÍN č. 7/2023

          • Mesto vydalo  všeobecne záväzné nariadenie o určení výšky príspevku zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Dolný Kubín.

             

            1. Mesačný príspevok zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v MŠ je 35 € mesačne za jedno dieťa.
            2. Mesačný príspevok zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v MŠ sa v mesiacoch júl a august zvyšuje na 50,00 mesačne za jedno dieťa.
            3. Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v ŠJ a príspevok na režijné náklady v ŠJ je:
            4. P. č.      Kategória     Stravná jednotka  spolu     Režijné   náklady (hradí zákonný zástupca)

             

                 MŠ stravníci od 2 do 6 rokov   desiata    0,50 €                          12 €

                                                                      obed       1,20 €

                                                                      olovrant  0,40 €

                            Spolu                                                2,10 €

             

             

             

            Zákonný zástupca dieťaťa v MŠ uhrádza paušálny príspevok na režijné náklady v ŠJ 12, 00   na jedného stravníka mesačne.

            Príspevok na režijné náklady v ŠJ sa neuhrádza, ak plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka o to písomne požiada a je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu. Podmienkou na odpustenie príspevku je predloženie písomnej žiadosti spolu s príslušnými dokladmi príslušnej škole a platí od momentu doručenia úplnej žiadosti príslušnej škole.

             

                      Toto VZN nadobúda účinnosť dňa 01.01.2024. 

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE - IV. trieda

          • Dňa 12. decembra 2023 v dopoludňajších hodinách deti IV. triedy navštívili Oravskú knižnicu Antona Habovštiaka. Teta knihovníčka im prečítala básne so zimnou tematikou a  úryvok z knihy „Snehuliaci“. Takýchto snehuliakov si následne nakreslili. Práce dotvorili odtláčaním bielej farby na modrý podklad.  Prezerali si aj rôzne iné knihy podľa vlastného výberu. Teta knihovníčka všetkých pochválila a odmenila ich pexesom. Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie. 

            Mgr. Soňa Zubajová

          • Divadelné predstavenie - ARTHUROVA KAPELA A MIKULÁŠ

          • Dňa 7. 12. 2023 sa deti z III., IV. a V. triedy zúčastnili hudobno-divadelnej show v MsKS s názvom „Arthurova kapela a Mikuláš“ v ktorom účinkovali herci Divadla Actores.  Predstavili sa im známe postavičky z rozprávok – Obelix, Arthur, Elfka Idril, Ernesto de la Cruz a Maestro Frankanella. Rozprávkoví hrdinovia rozohrali veselý príbeh plný vianočných piesní a humoru, pričom sme všetci spoločne privítali aj Mikuláša.  

            Mgr. Soňa Zubajová

          • POZVÁNKA NA BESIEDKU S MIKULÁŠOM

          • Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už
            tradične chodí medzi deti a rozdáva im darčeky.

             Inak tomu nebolo ani 5. a 6.  decembra 2023, keď v popoludňajších hodinách zavítal aj so svojím sprievodom čertíkom a anjelikmi do našej materskej školy, aby potešil detské srdiečka a rozdal im balíčky.

             Pri rozsvietených vianočných  stromčekoch a krásnej vianočnej výzdobe sa deti po triedach predstavili básňami, piesňami, scénkami a tancami, za ktoré ich Mikuláš s anjelmi obdarili bohatými balíčkami. Slovami vďaky deti vyslali mikulášsky sprievod  na ďalšie cesty, dúfajúc, že o rok príde zas.

            Okrem radosti priniesol Mikuláš do našej materskej školy aj atmosféru blížiacich sa
            Vianoc. Tie prichádzajú so svojím tajomným čarom - s láskou a radosťou.

          • EKOVIANOCE - O ČOM SNÍVA ZEM

          • Aj tento rok sme sa zapojili do krásnej myšlienky EKOVIANOCE...aj odpad môže krášliť., ktorú usporiadala

                                              ZŠ  s MŠ Kňažia v Parku M. Kukučína v Dolnom Kubíne

                           Pre tento rok zvolili tému „ O ČOM SNÍVA ZEM“  - zem sníva o čistom vzduchu, čistej prírode, čistých moriach ... na celom svete.  Tak si každá škola vybrala jednu krajinu sveta a vyzdobila  stromček v jej národných farbách /vlajky/ a tiež niečím, čo je typické pre danú krajinu.

               Naša MŠ si vybrala Grécko, ktoré je veľmi atraktívnou krajinou pre čisté more, nádherné pláže, historické pamiatky a rozmanitú architektúru.

            Pani učiteľky s deťmi pripravili veľmi originálne ozdoby z recyklovaných a prírodných materiálov v bielo modrej farbe. Tieto farby sú zakomponované v Gréckej vlajke.

            1. 12. 2023 v piatok v dopoludňajších hodinách boli dve pani učiteľky s  deťmi ozdobiť nám pridelený stromček v parku.

            Poobede o 15. 00 celú akciu otvorila a prítomných privítala pani riaditeľka Badáňová a o 15.30 hod sa všetky stromčeky rozsvietili za prítomnosti detí a rodičov.

            Tieto nádherné farebné stromčeky budú zdobiť PARK do 8. 1. 2024

          • "BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ 2023"

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí

            20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto organizátori zvolili november za čas, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznelo Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00.

              To, že „Hlas detí je dôležitý“, sme vyjadrili bubnovaním aj my v MŠ. Aj napriek nepriaznivému počasiu si deti pred MŠ zabubnovali a zahrali na rôznych detkých hudobných nástrojoch. Spestrením bol  doprovod pani učiteľky Martinky Jurášovej na africkom bubne „ Djembe“.

          • Návšteva lezeckej stienky a telocvične HAPPY HOLDS

          • Blížil sa deň materských škôl. V druhej triede sme rozmýšľali, ako by sme tento deň mohli osláviť. Vzhľadom k tomu , že naša materská škola je zameraná na pohyb, rozhodli sme sa blížiaci sa sviatok osláviť práve pohybom. Vybrali sme si na to miesto ako stvorené pre nás, telocvičňu s lezeckou stienkou Happy Holds.

            26. 10. 2023 sme si do batôžka zabalili vhodnú športovú obuv, pitný režim a vyrazili sme. Cestovali sme autobusom MHD. Veľmi sa nám cesta autobusom páčila a možno aj pánovi šoférovi, lebo sme mu zaspievali naše obľúbené pesničky.

            V telocvični nás už čakal pán Martin Matúška. Privítal nás a vysvetlil nám ako sa správne a bezpečne pohybovať na stienke. Rozdelili sme sa na skupiny. Jedna menšia skupinka skúšala svoje schopnosti na lezeckej stienke a druhá zostala v telocvični. Deti  v druhej skupine skúšali svoju obratnosť v skákaní, zoskakovaní, preskakovaní, naháňaní sa a plazení. Na záver sme sa zahrali pohybové hry so spevom. Cestou späť sa nám už zívalo a tešili sme sa, čo dobré nám tety kuchárky navarili.

            Prežili sme krásny deň aj vďaka mamičkám p. Vlžákovej, p. I. Medveckej, p. Skladanej a p. Laššákovej, ktoré nám pomohli s organizáciou a hlavne nám pomohli dohliadnuť na to, aby sa nikomu nič nestalo a aby náš výlet neskalila žiadna slzička . Ďakujeme.

            Miroslava Čabová

             

          • MARTIN NA "BIELOM" KONI

          • V piatok 10. 10 2023 sme boli s našim škôlkarmi privítať  Svätého Martina na koni pred Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne, ale namiesto snehu nám priniesol iba dážďové kvapky. Staré ľudové pranostiky sa už neplnia tak, ako sme na ne boli zvyknutí v minulosti Aj napriek tomu mali deti z podujatia veľkú radosť. Pochutili si aj na pečených buchtách, ktoré napiekli šikovné tety kuchárky zo ZŠ Martina Kukučína a zohriali sa pri šálke teplého čaju.

            Mgr. Andrea Záňová

          • DEŇ Materských škôl na Slovensku

          • Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.

            Tento významný deň si pripomíname každoročne 4. novembra.

                 Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum

             4. november 1829 preto, lebo  tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

            Deti spolu s pani učiteľkami podporili tento deň rôznymi aktivitami a činnosťami.

             

          • OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          •  

            Úcta k starším by mala byť samozrejmosťou či už v rodine, na pracovisku, v dopravných prostriedkoch, jednoducho všade. Starší človek je predovšetkým skúsený človek. Svojimi životnými skúsenosťami a cennými radami môže obohatiť život rodiny a byť jej oporou a príkladom.

            V rámci všetkých tried sme sa v mesiaci október venovali téme: Jeseň života – naši starkí. Rôznymi aktivitami sme sa snažili budovať úctu k starším. Deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami i maľbami. Rozprávali, čo s nimi najradšej robia. Vyrábali a obdarúvali svojich starkých  rôznymi darčekmi a tým sa učili prosociálnemu správaniu.

            Veríme, že týmto vyjadrením úcty k našim starým rodičom sme im spríjemnili októbrové dni.

             

             

          • ČARO JESENE

          • Leto je už nenávratne za nami a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási pani jeseň.  Jeseň je čarovné obdobie plné farieb, dozrievajúcich plodov, mení sa počasie, celá príroda a všetko vôkol nás.

            Záhrady a príroda o ktorú sme sa po celý rok usilovne starali, nám vydáva svoje krásne bohatstvo.

            Kúsok z tejto krásy priniesli do našej materskej školy pani učiteľky aj rodičia detí v podobe vetvičiek, farebných kríčkov a tekvičiek.

            Deti spolu s pani učiteľkami, so zapojením niektorých rodičov pripravili prekrásnu farebnú paletu  výrobkov z tekvíc, čo svedčí o ich veľkej kreativite. Výstava tak hýri všetkými farbami a vôňami jesene a skrášlila nám areál materskej školy.  Veď posúďte sami... 

          • ŠARKANIÁDA

          • Letí, šarkan letí, tešia sa mu deti...

            spievame v piesni o šarkanovi a takáto skvelá a veselá nálada vládla vo štvrtok 12.10. 2023 na lúke pri zimnom štadióne.

            Už z diaľky lákali zvedavcov na lúku pestrofarebné šarkany, ktoré vďaka krásnemu slnečnému počasiu a sviežemu jesennému vetríku lietali veľmi vysoko.

            Nezbedný vetrík otestoval statočnosť a šikovnosť našich detičiek, ale do cieľa so svojim šarkanom dobehli všetci a zaslúžili si medailu aj sladkú odmenu.

            Kto mal ešte chuť zasúťažiť si, mohol absolvovať rôzne aktivity na pripravených stanovištiach. Do skoku nám hrala veselá hudba a pri skvelých výkonoch detičky podporovali rodičia, malí aj veľkí súrodenci a pani učiteľky.

            Zrazu šarkan zdvihol chvost, že má všetkých detí dosť...pokračuje pieseň...ale my sme našich šarkanov uletieť nenechali. Necháme ich iba oddýchnuť a na krásne stretnutie plné zážitkov sa budeme tešiť aj   o rok.

            Mirka Čabová

          • Návšteva knižnice

          • Vo štvrtok 28.9.2023 v dopoludňajších hodinách predškolská trieda (5.trieda) navštívila mestskú knižnicu A. Habovštiaka.

            S pútavým príbehom "O psovi, ktorý mal chlapca" od známej autorky Kláry Jarunkovej si deti kreslili a vyrábali svojich milovaných psíkov, ktorí ich sprevádzajú pri ich dobrodružstvách. 

            Mgr. Mária Beňová

          • POZVÁNKA NA PLENÁRNE ZRŠ

          • VÁŽENÍ RODIČIA, 

             

            POZÝVAME VÁS NA PLENÁRNE ZRŠ,

            KTORÉ SA USKUTOČNÍ

            DŇA 27. 9. 2023 - STREDA

            o 15. 30 hod. v III. triede.

             

            TEŠÍME SA NA VÁS!

             

          • ŠPORTOVÉ DOPOLUDNIE PRE MATERSKÉ ŠKOLY

          • Dňa 28.06.2023 sa 4. a 5. trieda (triedy lienok a motýlikov) zúčastnili športového podujatia na zimnom štadióne pod vedením hokejového klubu Kubínskych medveďov.

            Deti sa spoločne na začiatku rozcvičili a postupne po stanovištiach súťažili v rôznych disciplínach zameraných na rozvoj koordinácie a orientácie v priestore. Deti zvládali preskakovanie a preliezanie cez prekážky, manipuláciu s hokejkou, zahrali si futbal, hokej a naháňačky. Na konci boli deti odmenené sladkou odmenou. 

            Mgr. Mária Beňová

          • ROZLÚČKA S PREDŠKOLÁKMI

          • Dňa 22. 06. 2023 sa deti  - predškoláci z triedy Motýlika  a Lienky spoločne s rodičmi stretli v V. triede na slávnostnej akadémii „ Rozlúčke s predškolákmi“.

            Po slávnostnom predstavení detí pani riaditeľka privítala všetkých prítomných. Poďakovala rodičom za spoluprácu pri spoločných akciách, pani učiteľkám za svedomitú prácu a systematickú prípravu do školy aj úspechy, ktoré dosiahli v mnohých výtvarných i športových súťažiach.

            Deti sa predstavili slávnostným programom, ktorý bol prierezom všetkého, čo sa v MŠ naučili.

            Nasledovalo odovzdávanie osvedčení o absolvovaní predprimárneho, detských kníh, fixiek a diplomov.

            Na záver pani riaditeľka popriala deťom v ZŠ veľa úspechov, včeličiek a jednotiek.

            Potom nasledovala veselá zábava, pochutnávanie si na krásnej a chutnej torte / ktorú deťom upiekla mamička p. Mirka Veselá/ a detskom šampanskom.

             

            Viera Dúhová